De Kaasmakerij

De Kaasmakerij

De kaasmakerij is klein, er kan maximaal 500 liter melk worden verwerkt. Kaasmaken is na 30 jaar nog steeds een mooi ambacht. De meeste kazen worden gemaakt van rauwe melk. Dit is echt handwerk en vraagt veel “fingerspitzengefühl” omdat de melk elk seizoen iets anders is van samenstelling.

 

Ik verkaas vooral geitenmelk, en een enkele keer ook koeien- of schapenmelk. De geitenmelk haal ik op bij Hansketien. Dit is een biologisch-dynamische geitenhouderij in het Drentse dorpje Mentinge.

Er wordt in de de kaasmakerij diverse soorten kaas gemaakt. Zoals Goudse kaas, verse kaas, en witschimmelkaasjes. Ook probeer ik graag nieuwe kaasrecepten uit. Wanneer de lente begint maar ik bijvoorbeeld met de jonge daslook verse daslookkaas.

Het Kaasmaken

Kaas is ongeveer 6500 jaar geleden ontstaan, toen onze voorouders melk in een lebmaag hebben bewaard, het stremsel in de lebmaag zorgde voor dikke melk. Lebmagen werden destijds gedroogd als fles gebruikt. Tegenwoordig is er ook zo genaamd microbieel stremsel dat in een laboratorium is ontwikkeld. Regelmatig komen er klanten aan de kraam die alleen kaas willen met microbieel stremsel omdat leb stremsel van dierlijke oorsprong is.  Ik verkoop kaas met dit stremsel maar onze eigen kaas wordt gemaakt met lebstremsel, dit is de oorsprong van het kaas maken en geeft een goed product. Als je kaas eet krijg je sowieso te maken met de dierlijke oorsprong, immers om melk te geven moet een dier eerst een kalfje of een lammetje krijgen. 50 % van deze jonge dieren is mannelijk en kan alleen als vlees dienen. Zonder vlees geen kaas.